HAGA

Z-230 zavarszűrő

Általános információk

Induktivitások kikapcsolásakor (feszültség mentesítésekor) a Lenz-féle önindukció miatt a tekercsben tárolt energia feszültségimpulzust generál. A generált impulzus néhány µs ideig tart és több ezer Volt feszültségű lehet. Az impulzus sugárzás- és vezetett formában a környezetében lévő eszközöket képes megzavarni. Az analóg eszközöknék fantomkapcsolást, prellezést okoz, míg a modern mikroprocesszoros eszközökben lefagyást, újraindulást és hibás működést generál.
Az impulzus nagysága sokszor túlmutatt az előírt szabványokon, ezekre az impulzusokra a készülékek már nem lehetnek immunisak!

Ezt a zavart a forrásnál lehet jól szűrni. Két fajta szűrő van forgalomban:

1, RC tagos, ami az impulzus felfutó élét lassítja, az AM modulációs rádiók esetén a "kattanást" megszűrve. (A uC rendszerek felé nem ad szűrést!)

2, Varisztor vagy transzil használatával az impulzus nagysága megvágható és az energia hővé alakítható. A csökkent impulzus nagysága már nem okoz hibás működést.

A Z-230 típusú zavarszűrő mindkét szűrőt tartalmazza, jól használható hálózati (230VAC) induktivitást tartalmazó eszközök szűrésére 200VA teljesítményig.

Z230 zavarszűrő

Könnyen szerelhető, nincs szükség külön rögzítésre a kis tömege miatt az Ø1,5mm tömör rézvezeték helyén tartja.

Z230 zavarszűrő bekötése

A 250mm hosszú Ø0,5 MCSK vezetékkel toldás nélkül beköthető, célszerű minél rövidebb hosszal bekötni.





    

HAGA Automatika Kft. - Minden jog fenntartva ©

Adatkezelési tájékoztató

Created by